Diş Teli Tedavisi Tüm Detayları İle Burada

Diş Teli Tedavisi Tüm Detayları İle Burada

 

DİŞ TELİ-ORTODONTİ 

Ortodonti, dişhekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Ortodonti, ayrıca Latince’de düz anlamına gelen “ortos” ve diş anlamına gelen “dontos” kelimelerinden köken alan bir kelimedir.

Ortodontik Bozukluklar Neden Oluşur?

Ortodontik Bozukluklarının Sınıfları

Diş teli

Çapraşıklık: Alt ve üst çene kavsindeki dişlerin yeterli yer bulamayıp çene kavsine sığamadıkları durumdur. Özellikle köpek dişlerindeki gözüken bir durumdur.

İleri itim: Genellikle alt çenenin az geliştiği durumlarda gözüken alt dişlerin kapanışta üst dişlerin gerisinde olduğu durumdur.

Gömük dişler: En çok köpek dişlerinde görülen bir durumdur.Dişin süremeyip kemik içinde gömük kaldığı durumdur.


Ön çapraz kapanış: Öndeki dişlerin ters kapanması durumudur.

Dişlerin aralıklı olduğu durumlar:  Genetik ya da daha sonradan oluşabilen dişlerin arasındaki boşlukların olduğu durumdur. En çok üst ön kesici dişler arasında görülür.


Çapraz kapanış vakaları: Arka bölgedeki dişlerin ters olarak kapanması ya da üst dişlerin daha içeride olduğu durumdur.

Güzel bir gülümsemenin insan ilişkilerindeki önemi inkar edilemez bir gerçektir. Günümüzde pek çok erişkin birey görünümünü ve sağlığını iyileştirmek için ortodontik tedavi talep etmektedirler. Erişkin bireylerin ortodontik tedavi konusundaki endişeleri, tellerin kötü görüneceği ve çocukluk yaşından sonra tedavinin etkin olarak yapılamayacağı yönündedir. Ancak günümüzde dişhekimliği bilimindeki gelişmeler sayesinde ortodontik tedavinin gerekliliği ve önemi çok daha iyi kavranmıştır. Son zamanlarda ortodontik tedavi gören hastaların %25’i yetişkindir.

Ortodonti Tedavisinde Merak Edilenler - Videolu

Diş Teli Çeşitleri

Ortodontik tedavide sıklıkla metal yada porselenden yapılmış teller ve braketler (dişlere yapıştırılan ve tellerin arasından geçtiği kuvveti dişlere ileten aparatlar) kullanılmaktadır.

Diş teli olarak adlandırılan ortodontik teller paslanmaz çelik yada nikel-titanyum metal alaşımlarından olabileceği gibi bu ortodontik tellerin üzeri estetik görüntüyü desteklemek için diş renginde seramik yada boya ile kaplanmış olabilir.

Diş tellerinin hangi maddeden olacağına karar verecek kişi Ortodontist olmalıdır.Doktorunuzun tedavinizin şekline ve sürecine gore size en uygun seçimi yapıp fayda ve zararlarını anlatacaktır.

Braketler ise (dişlere yapıştırılan ve tellerin arasından geçtiği kuvveti dişlere ileten aparatlar) aynı şekilde bu metallerden yada porselen esaslı dişinizin rengine gore estetik bir materyalden yapılabilir.

Porselen braketler ve teller estetik olarak hasta mutluluğunu artırdığı için daha çok tercih edilmektedir.

Artık günümüzde; estetik braketler ve teller kullanılarak neredeyse dışarıdan farkedilemeyecek şekilde tedaviler yapılabilmektedir.
Ayrıca son yıllarda, braketlerin dişlerin iç yüzeylerine yapıştırıldığı ‘Lingual Ortodonti Tekniği’ (incognito) geliştirilmiştir. Bu teknikle birlikte estetik sorunlar tamamen ortadan kalkmıştır.

Lingual ortodonti kısaca,dişlerin arka kısımlarından uygulanan bir ortodontik tedavi yöntemidir.Zaten kelime anlamı olarak -Lingual- latincede dil tarafı, dil bölgesi anlamına gelmekte olup, dişlerin dile bakan kısımlarına uygulanan ortodontik tedaviyi tanımlamaktadır.Incognito tedavisi ise lingual ortodonti de kullanılan yöntemlerden birisinin piyasa ismidir.Tıpkı Lingual ortodontiki diğer yöntemler gibi incognito da kullanılan teller ve braketler dişlerin arka yüzeyine yapıştırılmaktadır.Incognito ve diğer lingual ortodonti tedavi yöntemlerinin en büyük avantajı ise İnvasilign (şeffaf plakla tedavi) yönteminin aksine tüm vakalarda kullanılabilir oluşlarıdır.

Incognito aperayleri tamamen kişiye özel dizayn edilir ve üretilir.Diğer tüm ortodontik tedavi yöntemlerinde kullanılan ve fabrikasyon olarak üretilen braket ve tellerin aksine Incognito yönteminde herşey hastanın ağzına göre özel olarak altın alaşımlardan üretilir. Kısacası bu yöntemde hastaların dişlerinden alınan ölçüler önce yurt dışındaki (Almanya) merkeze gönderilmekte, orada bilgisayar destekli özel bir yazılım yardımı ile kişiye özel olarak üretildikten sonra ülkemize gönderilmektedir.
Incognito tedavisini diğer lingual ortodonti tedavi yöntemlerinden ayıran diğer bir özellik ise tedavi için kişiye özel üretilen braketlerin,dişlerin arka kısımlarına direkt olarak değil, bir kaide vasıtasıyla yapıştırılmalarıdır.

 Bu sayede dişlerin arka yüzeyleri adeta altın bir yüzey ile kaplanmış olup diğer lingual tedavilerdeki gibi yeterli ağız hijyeni sağlayamama ve çürük oluşma olasılığı azalmaktadır. Bu nedenle braketlere çok kolay alışılmaktadır.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Ortodontik Tedavinin Yaşı Nedir?
Ağzımıza Tel Takılırken Ağrı Çeker Miyiz?
Ortodontik Tedavide Çene Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Ortodontik Tedavi Süresince Yetişkinler İçin Estetik Tedavi Mümkün Mü?
Dr. Engin PERAY

Dr. Engin PERAY

Dişhekimi / Ortodonti Uzmanı

1997 yılında başladığı Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden 2003 yılında mezun oldu.
Profile Git

Tedaviler İle İlgili Diğer Makalelerimiz


Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Sağlıklı dişin merkezinde sinir ve kan damarlarının geçtiği yumuşak doku yer alır. Bu sinirler diş köklerinden kök uçlarına kadar uzanır, mine ve dentin

Devamını oku
Kanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Kanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Son yıllarda kanal tedavisinin toksik olmasından, kansere neden olmasına ve hatta DNA’nın değişmesine kadar bir sürü sonucunun olduğunu iddia eden yazılar

Devamını oku
Siyah Dolgular Değiştirilmeli mi?

Siyah Dolgular Değiştirilmeli mi?

Amalgam dolgular etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan dolgulardır. Dayanıklıdırlar, yerleştirmeleri kolaydır ve doğal diş yapısıyla aynı fiziksel özelliklerin çoğuna

Devamını oku
Dolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?

Dolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?

Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa

Devamını oku
WhatsApp
Randevunu Planla
Confident