Diş Eti Çekilmesi Nedir? Ne İyi Gelir?
Online Randevu Oluştur
Randevunu Şimdi PlanlaDoktorlarımıza
Sorularınızı Sorun
Diş Eti Çekilmesi
Diş eti çekilmesinin anlaşılabilmesi için hastanın diş ve diş etlerinin diş hekimi tarafından detaylı muayene edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı dişlerde dişlerin kök yüzeyleri dişeti ile örtülüdür; ancak diş eti çekilmesi durumunda dişlere göre daha sarımtrak renkli olan kök yüzeyleri açığa çıkar.
Dişlerin etrafında ve aralarında bulunan dokuya dişeti denilmektedir.Dişetleri ile dişin birleştiği bölge 1-2 mm civarında daha gevşek yapıda olup bu kısma serbest dişeti denilmektedir. Daha derin kısmlar ise yapışık dişeti olarak adlandırılır.
Dişetleri genel olarak sağlıklı bireylerde açık pembe renkte ve yüzeyleri portakal kabuğuna benzer bir yapıdadır.Ancak ırklara ve genetik faktörlere bağlı olarak pembe renkte olmayabilir.Buna ragmen çok büyük oranda açık pembe renktedir.
Sağlıklı dişetleri açık pembe renkte,kanamayan ve muntazam devamlılıları olan şekildedir.
Dişetleri dişi ve çevre dokuları belirli oranlarda ve belirli kalınlıkta sararlar.
Sağlıklı dişetleri bulunan bireylerde dişeti olması gereken seviyede ve renktedir.Dişeti sağlığı bir çok nedenden dolayı bozulmaya başladığında ilk once karşılaşılan sorun dişeti kanamasıdır.Tedavi edilmez ve problem artarak devam ederse dişetlerinizde ilk önce basit daha sonra ciddi çekilmeler meydana gelir.Dişeti çekilmesi ile birlikte zamanla dişleri çevreleyen ve onların dayanıklılığını sağlayan çene kemiğinde de erimeler ve çekilmeler izlenir. Tedavi edilmediği durumlarda ileriki aşamalarda dişlerin sallanarak kaybına kadar neden olur.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri
Dişeti çekilmelerinde diğer belirti diş hassasiyetleridir.Soğuk yada sıcak yada ileri vakalarda nefes alıp verirken bile hissedilen sızı ve hassasiylerdir.
Dişeti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanısıra aşağıdaki faktörler de dişeti sağlığınızı etkilemektedir.
Yapılan araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede dişeti problemi olan bir kişi var ise mutlaka bir dişeti uzmanına siz de muayene olmanız tavsiye edilir.
Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.
Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız diş hekiminizi bilgilendirmeniz gerekir.
Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.
Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında diş eti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.
Diş Eti Çekilmesi Nelere Yol Açar?
Diş ve dişeti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.
Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur
Diş eti çekilmesi tedavi edilebilecek bir hastalıktır.İleri seviyelere ulaşmadan Diş hekimine başvurulmalı ve çok basit bir kaç önlem ve tedavi yöntemleri ile diş eti çekilmesi durdurulmalıdır.
Diş eti çekilmesinde uygulanan en etkin yöntem çekilmeye neden olan problemlerin çözülmesidir.Basit bir diş taşı temizliği ve sonrasında düzenli etkin bir fırçalama alışkanlığı ile rahatlıkla ve çok hızlıca tedavi edilebilir.
Dr. Artun URGANCIOĞLUDişhekimi / Periodontoloji Uzmanı
1994 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1999 yılında mezun oldu.
Profile Git
Gingivitis Tedavisi ve Sonrası
Diş Taşı Nedir?
Tedaviler İle İlgili Diğer Makalelerimiz
Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Sağlıklı dişin merkezinde sinir ve kan damarlarının geçtiği yumuşak doku yer alır. Bu sinirler diş köklerinden kök uçlarına kadar uzanır, mine ve dentin
Devamını okuKanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Son yıllarda kanal tedavisinin toksik olmasından, kansere neden olmasına ve hatta DNA’nın değişmesine kadar bir sürü sonucunun olduğunu iddia eden yazılar
Devamını okuSiyah Dolgular Değiştirilmeli mi?
Amalgam dolgular etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan dolgulardır. Dayanıklıdırlar, yerleştirmeleri kolaydır ve doğal diş yapısıyla aynı fiziksel özelliklerin çoğuna
Devamını okuDolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa
Devamını oku