Protetik Yaklaşımlar

Protetik Yaklaşımlar

KRON KÖPRÜ PROTEZ UYGULAMALARI

Diş kaybı sadece Çiğneme etkinliğinin azalması değil Estetiğin, Konuşmanın, Eklem fonksiyonun ve İnsana en çok yakışan gülümsemeninde kaybedilmesidir. İnsanların iletişimi konuşma ile başlayıp mimikler ile şekillenir.Diş eksiklikleri mimiksel hareketleri de negatif yönde etkiler.Etrafına pozitif enerji yaymanın ilk basamağı Gülümseme, Eksiksiz ve güzel dişler ile başlar.

Diş eksikliğinde kaybedilen estetiğin, fonksiyonun, fonasyonun (ses ve telaffuz) tekrar kazanımı için yapılan sabit uygulamalara Kron ve Köprü protezler ismi verilmektedir.

Bir dişin çürük veya travma sonrası mevcut yapısının dolgu ile restore edilemediği durumlarda dişin üzerine dişi korumak amacı ile yapılan yada estetik amaçlı yapılan uygulamalara Kron denilmektedir.Kronlar istenilen diş renginde ve formunda seramik olarak imal edilmektedir.
Bir dişin travma yada çürük sonrası çekilmesi ile oluşan eksikliğinde implantın uygun olmadığı durumlarda köprü restorasyonu uygulanmaktadır. Köprü restorasyonu için kaybedilen dişin önündeki ve arkasındaki dişlerin belirli oranlarda belirli yönlerden küçültülerek üzerlerine köprü şeklinde birleşik seramik restorasyon yapılmaktadır.
Günümüzde kaybedilen bir dişin eksikliğinin giderilebilmesi için diğer sağlam dişlerin herhangi bir yöntemle aşındırılması küçültülmesi hemen tercih edilmemektedir.Bu durumlarda implant uygulanması hedeflenmekte, implant uygulamasının mümkün olmadığı durumlarda destek amaçlı dişler aşındırılmaktadır.

Teknolojideki yeniliklerin Dişhekimliğinde de kullanımı eksik olan dişlerin yapımı için kullanılan alt ve üst yapıda kaliteyi,estetiği, sağlamlığı uzun dönem başarı ile birlikte getirmiştir.
Yıllarca Dişhekimliğinde kullanılan standart metal yerini Zirkonyum,titanyum,Galvano, Alumina oksit gibi daha dirençli,daha estetik,daha iyi renk uyumu olan ve daha doku dostu olan maddelere bırakmıştır.

Dişhekimliği tarihinde seramik (porselen) kullanımı ile yeni dönem açılmış ve seramikler çoğu beklentileri karşılar hale gelmiştir.Günümüzde ise seramiklerin altında destek olarak kullanılan metal alt yapıların yerine seramiğe çok benzer yüksek teknoloji ürünleri rutin kullanılmaya başlanmıştır.
Bilgisayar yazılımları ve CNC cihazları çok daha hassas işçilik ile daha hafif,daha dirençli,daha iyi uyumlu alt yapıları dişhekimliğinde vazgeçilmez hale getirmiştir.
Tüm sistemlerde olduğu gibi temel amaç kaybedilen dişin yerine birebir onu taklit edebilecek restorasyonun yapılmasıdır.Confident kliniklerinde estetiğin ve fonksiyonun tekrar kazanılmasına yönelik yapılan tüm restorasyonlarda Doğallık ilk hedef seçilmektedir.Bu nedenle en geniş renk yelpazesine ve sağlamlığına sahip yüksek teknoloji ürünleri mutlaka tercih edilmektedir.
Confident Estetik protez restorasyonları bölümünde, yeni jenerasyon seramik (porselen) uygulamaları kullanılmaktadır. Hastalara kaybedilmiş estetiğin, çiğneme kaybının, fonasyonun ve gülümseme dizaynının tekrar kazanımı vazgeçilmez kuraldır.Dişler insanların çiğneme fonksiyonunu yerine getiren temel unsurları olduğu kesindir.Ancak unutulmamalıdır ki dişler insanın vazgeçilmez aksesuarları ve gülümsemenin başlangıç noktasıdır.

Yapılan tüm protetik restorasyonlarda amaç uzun dönem başarı ve konfordur.Hastalarımıza yapılan tedavilerin uzun dönem başarısı için düzenli 6 aylık kontroller yapılmakta ve yapılan muayenelerde sorun çıkmadan önlem alınmasına yönelik prosedürler uygulanmaktadır.Kliniklerimizde yapılan tüm restorasyon ve tedavi uygulamaları röntgen ve ağız içi fotoğraflar ile arşivlenmekte, yapılan 6 aylık kontollerde uzun dönem başarı için süreç değerlendirilmektedir.

HASSAS TUTUCULU PROTEZLER

İnsanoğlu yüzyıllardır kaybedilen dişlerin yerine yapılacak protezlerin rahat kullanımını ağrısız,vuruksuz,estetik görünümü sağlaması için değişik alternatifler aramış ve uygulamıştır.
Bu alternatifler kimi zaman kauçuk kaideli, kimi zaman kemik kaideli, kimi zaman da metal kaideli olmuştur.Tüm bu zaman sürecinde estetik ve kolay kullanabilirlik iyi bir çiğneme ile pekiştirildiğinde ortaya günümüz teknolojisinde kullanılan modern hassas tutuculu protezler çıkmıştır.

Diş kayıplarını için yapılan protezler

1-Kaybedilen dişlerin yerine yapılan protez komşu dişlere yada implantlara bağlanarak destek alan ve hasta tarafından çıkartılamayan protezlerdir.Bu tür protezlere sabit protezler denilmektedir.
2-Kaybedilen dişlerin fazla olması veya tam dişsizlik
durumlarında uygulanan desteğini çene dokusundan yada implant,dişlerden alan hasta tarafından çıkartılabilen protezlerdir.Bu tür protezlere Hareketli protez denir.


Hareketli protezlerde ağızda var olan dişlerden destek alınır.Bu destek dişlere uygulanan kroşe (kanca) yardımı ile sağlanır.Metal bir kanca görüntüsü hastada uygulanan protezde estetik olmayan görüntü yaratır.Bu olumsuzluğu gidermek için güncel yaklaşım hassas tutuculu protezler veya implant destekli hareketli protezlerdir.


Hassas tutuculu protezlerde protezin destek alacağı dişler estetik seramiklerle kaplanıp destek noktaları gizli bağlantılarla birleştirilir.Hassas tutuculu protezlerde hasta gülümsediğinde veya konuştuğunda ağzında bir protez olduğu fark edilemez. İmplant desteki hareketli protezlerde de implant ile bağlantısı yapılan protezin kullanımı çok rahatlar.Protez implantlara çok sıkı bağlandığı için ağızda oynamaz, vuruklara sebep olmaz.İmplant destekli protezler estetik olarak ve kullanım konforu olarak hastaya ciddi psikolojik destek sağlar. Uygulaması kolay, uzun dönem başarısı uzun olan implant destekli protezler hastalar tarafından fazlası ile tercih edilmektedir.

Dr. Ahmet KİĞILI

Dr. Ahmet KİĞILI

Dişhekimi / Prostodonti ve Estetik Diş Hekimliği

1986 yılında başladığı Gazi Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden 1992 yılında mezun oldu.
Profile Git

Tedaviler İle İlgili Diğer Makalelerimiz


Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Sağlıklı dişin merkezinde sinir ve kan damarlarının geçtiği yumuşak doku yer alır. Bu sinirler diş köklerinden kök uçlarına kadar uzanır, mine ve dentin

Devamını oku
Kanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Kanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Son yıllarda kanal tedavisinin toksik olmasından, kansere neden olmasına ve hatta DNA’nın değişmesine kadar bir sürü sonucunun olduğunu iddia eden yazılar

Devamını oku
Siyah Dolgular Değiştirilmeli mi?

Siyah Dolgular Değiştirilmeli mi?

Amalgam dolgular etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan dolgulardır. Dayanıklıdırlar, yerleştirmeleri kolaydır ve doğal diş yapısıyla aynı fiziksel özelliklerin çoğuna

Devamını oku
Dolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?

Dolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?

Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa

Devamını oku
WhatsApp
Randevunu Planla
Confident