Protez Nedir? Sabit ve Hareketli Protezler
Online Randevu Oluştur
Randevunu Şimdi PlanlaDoktorlarımıza
Sorularınızı Sorun
Protez Nedir?
Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen yok olduğu, yani kaybedildiği durumlarda, onları onarmak ya da yerine konması için kullanılan, hazırlanmış materyallere protez adı verilir.
Protezilerin amacı nedir?
Protez yapımıyla, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü bu şekilde yaşamlarını (bir süre de olsa) sürdürmek zorunda kalan bireyler, öncelikle gülmeyi unuturlar. Bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olur. Bu tip hastalara yapılan çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.
Harap Olmuş Dişler Nasıl Korunur?
Yıllar boyunca insanların yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazı nedenlerle diş gıcırdatmaları sonucunda, dişler farklı oranlarda aşınırlar. Ayrıca çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazı bölümlerinde kırılmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron adı verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapıları, tekrar yerine konur. Bu kronlar porselen, akril ya da dişhekimliği için iözel olarak üretilmiş olan metal alaşımları kullanılarak yapılır. Dişhekimliğinde son dönemdeki gelişmeler bu yapıların son derece doğal görünmesini sağlayabilmektedir. Dişlerin kaybedilmesi sonucunda yapılan protezler genel anlamda iki türlüdür:
1- Ağızda kalan dişlerin üzerine yapılan ve hasta tarafından çıkartılamayan kron, köprü gibi Sabit protezler,
2- Hasta tarafından istenildiği zaman takılıp çıkartılabilen Hareketli protezler
Sabit Protezler
Kaybedilen dişlerin yerine yapılan protez komşu dişlere yada implantlara bağlanarak destek alan ve hasta tarafından çıkartılamayan protezlerdir.Bu tür protezlere sabit protezler denilmektedir.
Hareketli Protezler
Kaybedilen dişlerin fazla olması veya tam dişsizlik durumlarında uygulanan desteğini çene dokusundan yada implant,dişlerden alan hasta tarafından çıkartılabilen protezlerdir.Bu tür protezlere Hareketli protez denir.
Hareketli protezlerde ağızda var olan dişlerden destek alınır.Bu destek dişlere uygulanan kroşe (kanca) yardımı ile sağlanır.Metal bir kanca görüntüsü hastada uygulanan
protezde estetik olmayan görüntü yaratır.Bu olumsuzluğu gidermek için güncel yaklaşım hassas tutuculu protezler veya implant destekli hareketli protezlerdir.
Hassas Tutuculu Hareketli Protezler
İnsanoğlu yüzyıllardır kaybedilen dişlerin yerine yapılacak protezlerin rahat kullanımını ağrısız,vuruksuz,estetik görünümü sağlaması için değişik alternatifler aramış ve uygulamıştır.
Bu alternatifler kimi zaman kauçuk kaideli, kimi zaman kemik kaideli, kimi zaman da metal kaideli olmuştur.Tüm bu zaman sürecinde estetik ve kolay kullanabilirlik iyi bir çiğneme ile pekiştirildiğinde ortaya günümüz teknolojisinde kullanılan modern hassas tutuculu protezler çıkmıştır.
Dr. Ahmet KİĞILIDişhekimi / Prostodonti ve Estetik Diş Hekimliği
1986 yılında başladığı Gazi Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden 1992 yılında mezun oldu.
Profile Git
Protetik Yaklaşımlar
Dental Röntgenlerde Alınan Işının Miktarı Nedir?
Tedaviler İle İlgili Diğer Makalelerimiz
Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Sağlıklı dişin merkezinde sinir ve kan damarlarının geçtiği yumuşak doku yer alır. Bu sinirler diş köklerinden kök uçlarına kadar uzanır, mine ve dentin
Devamını okuKanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Son yıllarda kanal tedavisinin toksik olmasından, kansere neden olmasına ve hatta DNA’nın değişmesine kadar bir sürü sonucunun olduğunu iddia eden yazılar
Devamını okuSiyah Dolgular Değiştirilmeli mi?
Amalgam dolgular etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan dolgulardır. Dayanıklıdırlar, yerleştirmeleri kolaydır ve doğal diş yapısıyla aynı fiziksel özelliklerin çoğuna
Devamını okuDolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa
Devamını oku