Süt dişleri – Yer Tutucular
Online Randevu Oluştur
Randevunu Şimdi PlanlaDoktorlarımıza
Sorularınızı Sorun
Erken Yaşta Tedavi
Ortodontik sorunların pek çok sebebi vardır. Bunlar kalıtsal (doğuştan gelen) ve çevresel (doğum sonrasında oluşan) sebeplerdir. Kalıtsal sebeplerin başında diş boyu-çene büyüklüğü ilişkisi gelir. Hastanın dişleri, çenelerine sığamayacak kadar büyükse çapraşıklık oluşması kaçınılmazdır. Bununla birlikte alt ve üst çenelerin birbirlerine ve kafa kaidesine göre konumları da genetik aktarımla alakalıdır.
Çevremizde görmekte olduğumuz, alt çenenin çok önde olması durumu, genellikle kalıtsal olarak aktarılan iskeletsel bozuklukların başında gelmektedir. Bu tarz ortodontik sorunlar, genellikle erken tanı metotlarıyla kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilirler. İskeletsel anomalilerin düzeltimlerinde erken yaşta tedaviye başlanması çok önemlidir.
Ortodontik bozuklukların önemli bir kısmı, süt dişlerinin erken kaybı sebebiyle oluşmaktadır. Ülkemizde maalesef, süt dişlerine gereken önem gösterilmemektedir. Süt dişleri, çiğneme faaliyetinde bulunmakla kalmaz, bununla birlikte çene kemiğinin gelişimini destekler ve alttan gelen daimi dişler için yer tutucu vazifesi yapar.
Düzenli Muayene Avantajı
6-7 yaşlarında 1. büyükazı dişleri, mevcut süt dişlerinin arkasından sürerler. Süt dişlerinin, özellikle 2. süt azı dişinin erken çekilmesi halinde, 6 yaşında çıkmakta olan daimi büyükazı dişleri ön taraftaki boşluğa doğru gelir ve yaklaşık 11-12 yaşlarında gelecek olan küçükazı dişlerinin yerlerini kapatabilir. Bu durumda ya küçükazı dişleri, ya da ağıza en son süren köpek dişleri gömülü kalabilir. Bu durum özellikle ülkemizde çok sık rastladığımız, ve aslında son derece kolay engellenebilen bir sorundur. Bu sorunu engellemenin ilk şartı, çocuğumuzun ilk süt dişlerinin görünmesinden itibaren diş bakımı alışkanlığının oturması, ve süt dişlerinin çürümemesi için çeşitli koruyucuların uygulanmasıdır. Bu konuda bir pedodonti (çocuk dişhekimliği) uzmanı size yardımcı olabilir. Koruyucu uygulamalara ve fırçalamaya rağmen çürümüş olan süt dişlerine ise, süt dişlerine özel dolgular yapılmalı, ve bu dişlerin, doğal süreçte kendi kendine dökülmesi gözlenmelidir. Bu safhada, ortodontik olarak tamamen sağlıklı çocuklarda bile 6 ayda bir muayene ve gerekirse röntgen incelemesi yapılmalı, ve diş sürmesi takip edilmelidir.
Süt dişlerinin ağızda tutulamayacak kadar harap olduğu durumlarda, pedodontistinizin bu dişleri çekmesi gerekebilir. Bu durumda, 2. küçükazı dişlerinin sürmesine 1 seneden daha uzun bir süre varsa, azı dişlerinin öne gelmesini engellemek için yer tutucular yapmak gerekebilir (Bu safha 6 yaş ile 11 yaş arasında olabilir). Yer tutucular, doktorunuzun tercihine göre sabit ya da hareketli olabilir ve daimi 2. küçükazı dişlerinin sürmesine kadar ağızda kalmaları gerekebilir.
Çocuğunuzun süt dişlerinin sağlıklı olması, daimi dişlerinin de sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalı, süren dişlerinin çürümelerinin engellenmesi için koruyucular uygulanmalı ve diş sürme süreci mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Süt dişleri tedavi edilmeli mi?
Süt dişleri düşene kadar fonksiyon ve daimi dişlere rehberlik etmesi açısından önemlidir.Eksikliklerinde ortaya çıkabilecek komplikasyonların daha sonraki daimi dişler ve ağız sağlığı açısından problemler yaşanacağından ağızda kalış sürelerini doldurana kadar tutulmalı, eğer mümkün olmasa yer tutucu adı verilen apareyler gerekli tedavileri yapılmalıdır.
Dr. Engin PERAYDişhekimi / Ortodonti Uzmanı
1997 yılında başladığı Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden 2003 yılında mezun oldu.
Profile Git
Ortodontist kimdir?
Ortodontik Tedaviye Başlamadan Önce Hangi Şartlar Sağlanmalıdır?
Tedaviler İle İlgili Diğer Makalelerimiz
Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Sağlıklı dişin merkezinde sinir ve kan damarlarının geçtiği yumuşak doku yer alır. Bu sinirler diş köklerinden kök uçlarına kadar uzanır, mine ve dentin
Devamını okuKanal Tedavisi Hakkında Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Son yıllarda kanal tedavisinin toksik olmasından, kansere neden olmasına ve hatta DNA’nın değişmesine kadar bir sürü sonucunun olduğunu iddia eden yazılar
Devamını okuSiyah Dolgular Değiştirilmeli mi?
Amalgam dolgular etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ve 100 yılı aşkın süredir kullanılan dolgulardır. Dayanıklıdırlar, yerleştirmeleri kolaydır ve doğal diş yapısıyla aynı fiziksel özelliklerin çoğuna
Devamını okuDolgu Sonrası Geçmeyen Hassasiyet Nedeni Nedir?
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa
Devamını oku