T.M.E – Çene Eklemi Nedir?

T.M.E – Çene Eklemi Nedir?

T.M.E – Çene Eklemi

T.M.E – Çene Eklemi

Çene eklemi rahatsızlığı daha çok genç ve orta yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu sorun baş, kulak,çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Kimi kez klinik belirti vermeden yıllarca devam ederken, kimi kez de insanları canından bezdiren bir rahatsızlık olarak sürer. Çene eklemi rahatsızlığı olan hastalar dişhekimi, nöroloji uzmanı, fizik tedavi uzmanı, KBB uzmanı ve psikiyatriste kadar uzanan farklı hekimlerde çare ararlar. Tek bir tedavi şekli bu rahatsızlığın tedavisinde tam anlamıyla etkili olmayabilir. Multidisipliner ünitelerle tedavinin daha etkili olacağı unutulmamalıdır.

Çene eklemindeki problemler Eklem rahatsızlığının oluşmasında bir çok sebep sayılabilir: Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı Normal olmayan kapanış Daha önce çene-yüz bölgesine gelmiş bir travma Çene ekleminizdeki sorunların düzeltilmesi için tek bir tedavi şekli yoktur. Çene-yüz kaslarındaki spazmın azaltılması, uygun bir kapanışın sağlanması veya çene eklemlerinin aşırı yüklerden kurtulması gibi çeşitli tedavi şekilleriyle çene-yüz bölgesinde uyum sağlanabilir.

Çene eklemi rahatsızlığı sizin için problem mi? Baş ağrıları ve diş aşınmalarının çene ekleminizle ilgisi olabileceğini tahmin etmeyeceğinizden dolayı, çene eklemi sorununuzun uzun bir süre farkında olamayabilirsiniz. Çene-yüz kasları ve dişlerinizin kapanışı çene ekleminizin fonksiyonunu etkiler. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplarla çene eklemi rahatsızlığınız hakkında bir bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kaslar Dişlerinizi sıktığınızın veya gıcırdattığınızın farkında mısınız? Sabahları uyandığınızda çene-yüz kaslarında ağrı hissediyor musunuz? Sıklıkla baş-boyun ağrılarınız oluyor mu? Dişlerinizi sıktığınızda ağrınız artıyor mu? Stresli olduğunuzda dişlerinizi daha çok sıkıyor musunuz? Dişlerinizde hassasiyet, aşınma var mı?

Dişler ve kapanış Ağzınızı kapattığınızda dişleriniz birbirine temas ediyor mu? Eksik dişleriniz fazla mı? Zaman zaman çenelerinizin kapanışının değiştiğini hissediyor musunuz? Çiğneme sırasında zorluk çekiyor musunuz?

Çene eklemleri Ağzınızı açtığınızda çene eklemlerinizden ses geliyor mu? Ağzınızı açıp kapamada, yemek yemede veya esnemede zorluk çekiyor musunuz? Bazen çenenizin kilitlendiğini hissediyor musunuz? Baş-boyun bölgesine bir travma geldi mi? Diğer eklemlerinizi de ilgilendiren artirit gibi bir rahatsızlığınız var mı? Ağzınızı açmakta zorluk çekiyor musunuz?

BÜTÜN BU SORULARA CEVAPLARINIZ DAHA ÇOK EVET İSE, ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞINIZ OLABİLİR. DİŞHEKİMİNİZİN SİZİ MUAYENE ETMESİ SİZİN YARARINIZA OLACAKTIR.

 

TEDAVİ SEÇENEKLERİ ÇENE DİNLENDİRME: Çenenizi dinlendirip kaslarınızı gevşetmek ve ekleminizdeki basıncı ortadan kaldırmak iyileşmeyi kolaylaştıracaktır. Çenenizi rahat pozisyona getirmek, dişlerinizi birbirinden ayırıp sadece dudaklarınızın hafifçe birbirine temasıyla olur.

YUMUŞAK GIDALARLA BESLENME: Yumuşak yiyecekler yeme, çenenizin dinlenmesine yardımcı olacak geçici bir durumdur. Çiklet çiğnemek ve havuç gibi sert yiyeceklerden kaçınmak veya ufak parçalara ayırarak yemek doğru olacaktır. Yemek yerken, esnerken ve gülerken ağız fazla açılmamalıdır.

SOĞUK VE SICAK UYGULAMA: Çene eklemi ve kaslarındaki şişliği azaltır. Hem buz, hem de ıslak-sıcak uygulaması, kasların gevşemesini ve ağrının azalmasını sağlar. Bu teknikleri hekiminizin direktifleri doğrultusunda kullanın.

ÇENE EGZERSİZİ: Egzersizler kasların esnekliğini ve güçlenmesini sağlayarak çene hareketlerinin normale dönmesine yardımcı olabilir. Akut ağrı olmadığı zamanlar yapılır.

İLAÇ ALIMI: Ağrınız arttığında ilaçlar yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuz ağrı kesici, kas gevşetici ya da antienflamatuvar ilaçlar tavsiye edecektir.

OKLUZAL SPLİNT TEDAVİSİ: Doktorunuz size splint kullanmanızı önerebilir. Splint şeffaf, plastikten yapılan üst veya alt dişlere uygulanan bir apareydir. Farklı amaçlara hizmet eden farklı splintler mevcuttur. Dişleri birbirinden uzaklaştıran splint, bruksizmin olası etkilerini kasları gevşeterek ortadan kaldırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Ayrıca eklem pozisyonunuzu değiştirerek çene ekleminizdeki aşırı yüklenmeyi azaltabilir. Splint kullanma süreniz doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Bir splint nasıl iş görür? Doktorunuz teşhis ve tedavi amaçlı olarak size splint uygular. Farklı amaçlar için düzenlenmiş farklı splint tipleri mevcuttur. Bruksizm splinti veya gece plağı gece boyunca dişlerinizi aşınmaktan korur. Kas kasılmasını azaltır. En az 6-8 saat kullanıldığında iyileşmeye katkısı olur. Ortopedik stabilizasyon apareyi sadece geceleri kullanılarak kasları gevşetir ve eklemi stabil konumda tutar.

Splintinize nasıl alışabilirsiniz ? Bir splinte alışmak her zaman kolay olmayabilir. Splint kullanırken nasıl görüneceğiniz veya nasıl konuşacağınız konusunda endişe duyabilirsiniz. Splintinizle rahat konuşmak için akşamları yüksek sesle okuma çalışması yapılabilir. İlk bir hafta tükrüğünüz fazla akabilir. Gece farkında olmadan splinti çıkarabilirsiniz. Düzenli kullanımla bütün bu sıkıntılar normale döner

Splintin kullanımı ve bakımı Doktorunuz ölçünüzü aldıktan sonra bir hafta içinde splintiniz takılır. Ekleminizdeki değişiklikler oldukça splintinizin yeniden düzenlenmesi gereklidir. Önceleri splinti en az 6-8 saat kullanmanız gerekir. Splintinizi sabun ve fırça ile düzenli olarak temizlemelisiniz. Eğer splintiniz çatlar yada kırılırsa hemen hekiminize başvurmanız gereklidir.

Dr. Janberd DİNÇER

Dişhekimi / Çene Cerrahisi Uzmanı

1989 yılında başladığı Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden 1994 yılında mezun oldu.
Profile Git
WhatsApp
Randevunu Planla
Confident