Diş Eti Çekilmesi Nedir? Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Tedavisi Yöntemleri

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Ağız ve diş sağlığı, önem verilmesi gereken sağlık konuları arasında bulunuyor. Genel olarak insanların ihmal ettikleri ancak sorun yaşanması ile birlikte şikâyetlerin arttığı sağlık konularının başında gelir. Diş hastalıkları ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, kontrollerin yapılmaması ve benzeri pek çok durum sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıklar ile ilgili olarak en önemlilerinden bir tanesi diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi nedir denildiğinde dişlerin kök kısımlarını kaplayan ve dişin sağlıklı şekilde kalmasını sağlayan diş etinin sağlıksız hale gelmesi ve diş minesinin alt kısmına kadar çekilmesi durumudur denilebilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi nedir sorusu ile birlikte bu çekilmenin neden oluştuğu araştırılması gereken konular arasındadır. Diş eti çekilmeleri belli birkaç durum sebebi ile oluştur. Bunlar arasında hatalı şekilde yapılan diş fırçalama işlemi ile birlikte yanlış diş fırçası seçimi ilk sırada yer alır. Gerekli sertlikte kullanılmayan diş fırçaları ve bunlar ile yapılan yanlış fırçalama diş etlerinin zarar görmesine ve çekilmesine sebep olur. Diş sağlığı ile ilgili olarak yaşanan diğer problemler ve hatalı şekilde uygulanan dolgu ve kaplama tedavisi de diş etinin çekilmesine sebep olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi nedir denilmesinin sonrasında tedavi süreci önem arz eder. Diş etleri diş köklerini ve dişin tamamını koruyan bir kalkan gibi değerlendirilebilir. Bu kalkanın zarar görmesi dişin kaybedilmesine kadar gidebilir. Bunun için ilk önce diş eti çekilmesinin nedenleri tespit edilmelidir. Başka bir diş hastalığı kaynaklı çekilmeler için bunların tedavi edilmesi ile başlanılır. Sonrasında uygun diş fırçası ve macunu seçimi ile bunların doğru kullanımı işlemleri gerçekleştirilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi diş etinin mine seviyesinin altına düşmesi sonucu tedavi edilmesidir denilebilir. Diş eti çekilmesi her yaştan herkeste meydana gelebilmektedir. Peki diş eti çekilmesi hangi sebeplerden ötürü meydana gelmektedir? Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir? Öncelikli olarak diş fırçalama sayısının abartılması diş etlerini olumuz yönde etkilemektedir. Bununla birlikte yanlış fırçalama teknikleri ve nazik olmayan bir fırça da diş etlerinin çekilmesine sebebiyet verebilmektedir. Diş eti hastalıkları ve yanlış ve bilinçsizce yapılan dolgular diş etlerinin zamanla çekilmesine ortam hazırlamaktadır.Diş Eti once-1Çekilmesi Tedavisi Hangi Yöntem İle Yapılır?Diş eti çekilmesi tedavisi mutlak suretle bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Diş etinin içerisinde yer edinen iltihaplı hastalıklar diş eti hastalıkları olarak nitelendirilmektedir. Diş etlerinin içerisinde oluşan iltihaplı yapı, dişin etrafındaki kemik dokusunu eritebilmektedir zaman içerisinde de bu dokuda çekilme meydana gelmektedir. Buna paralel olarak diş etleri de bundan etkilenerek çekilmeye başlanacaktır.Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Kimlere Uygulanır?Diş eti çekilmesi tedavisi sürecinde diş dokusunda meydana gelen tüm hasarın ve enflamasyonun giderilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş dokusundaki hassasiyetin kontrol altına alınması ve çekilen diş etinin tekrar bulunduğu yere getirilmesi olmak üzere 3 aşamalı olarak bir tedavi uygulanmaktadır. Diş eti çekilmesinde diş eti cerrahisi ve estetik diş uygulamalarına da gerekli görüldüğü takdirde başvurulabilmektedir. Bu tedavi esnasında tüm kaplama ve ya dolgular mutlak suretle değiştirilmelidir. Diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçebilmek için ağız bakımına özen göstermek gerekmektedir. Diş ve diş etlerinizde tahribata neden olmayacak yumuşak ve ergonomik bir diş fırçası ile nazikçe dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Dişlerin günde 3 kereden fazla fırçalanması dişlerde hassasiyete, diş etlerinde ise tahribata yol açabilmektedir. Öte yandan düzenli olarak diş ipi kullanılması bakteri plaklarının sebep olduğu iltihapların da önüne geçebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri

Dişlerin, ağız içerisindeki önemli etkisi kadar diş etlerinin de önemli bir yeri bulunmaktadır. Dişlerde oluşan aşınma ve yıpranma sonrasında diş eti mine seviyesinin altına düştüğünde tedavi gerektiren durumlar ortaya çıkar. Bu durumda diş etinde iltihap oluşması gibi durumlarda diş eti etrafındaki kemik dokusu erir ve çekilme oluşur. Bu durumda diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri hassas ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu tedavinin istenen etkilerle oluşturulması için merkezimize başvurularak uzman hekimlerden tedavi hizmetleri alınabilir.

Nedenlerine Göre Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri

Genellikle diş hassasiyeti olarak belirtiler gösteren diş eti çekilmesi, soğuk veya sıcak gıdalar kullanıldığında hissedilebilir. Kötü bir ağız bakımı diş eti çekilmesi gibi bir sorun oluşturabilir. Ağız içerisinde dişlerin üzerinde oluşmuş plaklar, kullanılan ilaçlar, yanlış beslenme gibi durumlar bu sorunu oluşturabilir. Nedenlere ve oluşan rahatsızlığın durumuna göre diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri belirlenerek gereken tedaviler uygulanabilir. Tedavi, mutlaka bir uzman tarafından yapılmalı ve tedavi süresince hasar durumu ortadan kaldırılmalıdır. Dişin hassasiyeti tekrar elde edilerek korunur hale getirilmelidir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemleri Hangi Uzmanlık Alanıdır?

Diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıklarda tedavi yöntemi, periodontoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilirken gereken durumlarda cerrahlardan ve estetik diş hekimlerinden destek alınabilir. Merkezimiz bünyesinde hizmet vermekte olan tüm diş hekimleri, ortaklaşa bir çalışmayla diş eti çekilmesi tedavi yöntemleri kullanarak sorunlarınızın giderilmesini sağlayabilirler. Tedavi, üç aşamalı olarak uygulanır. Tedavi esnasında kaplama veya dolgular değiştirilir, ağız bakımına özen gösterilmesi gereklidir ve tahribata neden olmayacak şekilde ergonomik bir diş fırçası kullanılmalıdır. Günde 3 kereden fazla diş fırçalamak tekrar diş eti hassasiyetine neden olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Dişeti sınırının kök yüzeyinin açılmasına neden olacak şekilde mine seviyesinden daha aşağıya düşmesi diş eti çekilmesi olarak adlandırılmaktadır. Her yaşta görülebilen bu durum diş eti çekilmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir sorusunu da beraberinde getirmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur, En Sık Görülen Nedenler Neler?

Diş eti çekilmesi neden olur sorusuna karşılık olarak pek çok neden saymak mümkündür. Bununla birlikte en sık görülen sebeplerden biri periodontitis adı verilen diş eti hastalığıdır. Diş eti hastalıkları, diş ve diş etleri üzerinde bakteriler tarafından plak oluşturulması ile başlamaktadır ve plaklar temizlenmediğinde diş taşına dönüşüp diş etinin aşınmasına ve diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Diş eti çekilmesine yol açan durumlardan biri de ağız bakımında yapılan hatalardır. Sert bir fırça kullanmak ve fırçalamayı sert yapmak bu hatalar arasındadır. Dişler düzenli olarak fırçalanmadığında ya da diş temizliği ip kullanımı ile desteklenmediğinde de diş eti çekilmesi söz konusu olabilmektedir. Kalıtsal özellikler de diş eti hastalığına yatkınlık gösterme ile ilişkilidir. Diş sıralamasındaki bozukluklar ile çenedeki sorunlar hastalık sürecini hızlandırmaktadır. Diş bozukluklarının tedavisi için kullanılan ortodontik yöntemlerin seçimi ve uygulanmasındaki hatalar da diş eti çekilmesinin nedenleri arasındadır.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi neden olur sorusunun yanı sıra nasıl tedavi edileceği de merak konusudur. Kliniğimizde bu amaçla çeşitli yöntemlerden yararlanılmaktadır. Diş eti çekilmesine maruz kalan hastalarda cerrahi yöntemler kullanılarak kaybedilen dokular tekrar yapılandırılmaktadır. Hastanın damağından doku örneği alınarak greft uygulanması da tedavi yöntemleri arasındadır. Cerrahi yöntemlerle ya da diş eti dokusu kaydırılarak açık yüzeyler kapatılabilmektedir. Dişlerdeki deformasyonun giderilmesi için ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti rahatsızlıkları arasında en çok görülenlerden birisi de diş etinin çekilmesidir. Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız en önemli sebebi de dişlerde ağrı sızı yaşamaktır. Bunun temel sebebi de yetersiz ağız bakımıdır. Ayrıca düzensiz beslenme, mineral ve vitamin eksikliği gibi durumlarda rahatsızlığı tetikler.Diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşmesi diş eti çekilmesine neden olur. Bunun sonucunda kök yüzeyi oldukça açılır. Her yaşta görülebilecek bir rahatsızlıktır. Genetik faktörlerinde etkisi çoktur.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir sorusunun cevabı tabi ki de diş köklerinde belirgin farklılıklar ve ağrılar yaşamaktır. Et çekişmesi sonucunda kökler ortaya çıkar. Ağrı ve sızı yaşanır. Diş eti çekilmesinin de birtakım sebepleri vardır. Bunlar şu şekildedir;
  • Diş etinin çekilmesinde en bilinen neden diş eti hastalıklarıdır. Bakterilerin dişler ve dişetinin üzerinde plak oluşturmasından sonra ağı bakımı yapılmazsa temizlenmeyen plaklar diş taşına dönüşür. Bu da diş etinin aşınmasına neden olur. Ardından da diş eti çekilir.
  • Dişlerin yanlış şekilde ve sertçe fırçalanması da et çekilmesine neden olur. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Ayrıca zaman zaman da diş ipi kullanmak faydalıdır. Böylece ağız hijyeni sağlanmış olur.
  • Kalıtsal hastalıklar dolayısıyla da diş eti çekilmesine rastlanabilir.

Diş eti çekilmesi nasıl önlenir?

Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir konusunda uzmanlardan yardım almak faydalıdır. Eğer et çekilmesi belirtileri yaşıyorsanız önlemler almanız gerekir. Böylece zahmetsiz ve basit bir şekilde sorununuzu halledebilirsiniz. Ama eğer önlem alınmazsa sıkıntı artar. Büyük ağrılar çekebilirsiniz.Diş eti çekilmesi sorunu yaşadığınız zaman öncelikle düzenli ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Kalsiyum açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Yumurta, süt ve yumurta tüketmek de faydalıdır.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Ağız ve diş sağlığı insanlar için oldukça önemlidir ve bu konuda her gün bakım yapılması gerekmektedir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması yanında doktor kontrolleri de oldukça önemlidir. Özellikle diş ve diş eti sorunları insanların yaşamını oldukça olumsuz etkilemektedir. Çok karşılaşılan diş eti çekilmesi oldukça ciddi bir sorundur. Bu sorunla yüzleşen kişiler için diş eti çekilmesi nedenleri bilinmesine dikkat edilmelidir. Diş eti çekilmeleri diş sağlığı açısından oldukça önemli ve ciddi bir sorundur. Bu konuda çok dikkatli olunması ve bu durumla karşılaşılması ile doktor kontrolüne girilmesi gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri ve Buna Neler İyi Gelmektedir?

Birçok insanın karşılaştığı diş eti çekilmesi durumu genel olarak belirtilen dişlerin daha uzun görünmesi, köklerinin ortaya çıkması ve hassasiyet meydana gelmesi ile kötü koku ve kanamalar görülebilmektedir. Özellikle diş eti çekilmesi nedenleri çok merak edilmektedir. Bu konuda diş eti hastalıkları ilk nedenlerden birisidir. Bunun yanında kalıtsal özelliklerde bu sorunun görülmesini sağlayabilir. Bunun yanında birçok farklı neden de diş etinin çekilmesini sağlayabilmektedir. Bu konuda en başarılı tedavi için mutlaka bir diş hekimine görünmek gerekmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş etinin çekilmesi konusunda tanı konulması tedavinin nasıl yapılacağı konusunda oldukça önemlidir. Yaşanılan diş eti çekilmesi nedenleri bilirse tedavi için nasıl bir yol izleneceği de bilinebilir. Bu nedenle konusunda uzman olan bir hekim tarafından dişlerin ve diş etlerinin incelenmesi ile tanı konulması oldukça önemlidir. Bunun sağlanması ile gerekli tedavi hekim tarafından sorunsuz olarak uygulanabilir. Uygulanacak tedavi ile kısa sürede bu sorunun giderilmesi sağlanabilir. Çok ciddi ağız ve diş sorunlarından birisi olan diş eti çekilmesi ihmal edilmemesi gereken konulardan birisidir. 
Dr. Artun URGANCIOĞLU

Dr. Artun URGANCIOĞLU

Dişhekimi / Periodontoloji Uzmanı

1994 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1999 yılında mezun oldu.
Profile Git
WhatsApp
Randevunu Planla
Confident